21/09/2007
Как да получите достатъчно?

Подгответе се старателно за договарянето на заплатата

от Екатерина Попова, karieri.bg

"Испанска компания, нова за българския пазар, търси секретарка с испански, познанията по английски в добавка са предимство. Първата кандидатка, която отговаря на изискванията, но току-що излиза от университета и няма никакъв опит, идва на интервю с конкретно искане за заплата - 700 евро.

Испанският работодател директно й посочва вратата.

В момента във фирмата работи жена с испански, английски и френски. Получава 500 лв. месечно. Мениджмънтът обаче е много доволен от нея и се готви да увеличи значително възнаграждението й след пробния период. 

В нормалните страни такава ножица между желание и реалност при парите за една и съща позиция не е възможна - там и работодатели, и кандидати знаят в какви граници се движат заплатите за съответния бранш и длъжност, защото информацията е публична и най-важното обективна. В България обаче тя е със статут на държавна тайна. При това в статистическия институт рядко се подават сумите, които действително се плащат. В резултат на това възнагражденията за сходни позиции в сходни компании могат да се различават драстично. "

Повече: http://karieri.bg/show/?storyid=378711


 

 


Copyright © 2007 Monday. Всички права запазени.